Op iedere hoek van de straat; zonnepanelen
17 mei 2020
Bezoek aan Sonnenstrom-Fabrik
12 september 2020

De verbazing wordt me steeds groter, en tegelijkertijd eigenlijk ook weer niet. Zonnepanelen; op iedere hoek van de straat te koop, als een gebruiksartikel. Maar een zonnepaneel, een goed zonnepaneel, ís geen gebruiksartikel. Je kunt niet na het boodschappen doen, even bedenken ‘ik haal nog even snel een zonnepaneel’. Een zonnepaneel is nog steeds een investering, niet ‘even een impulsaankoop’.

En het is typerend voor de tijd waar we in leven hoor, zeer zeker. Natuurlijk maken we ons druk om het klimaat, om het uitputten van de grondstoffen. Maar tegelijkertijd willen we veel meer, voor zo min mogelijk. Tegen de laagste prijs, maar tegen welke prijs op de lange termijn?

Al tijden hanteren we, met zijn allen, een economisch systeem dat gericht is op exponentiële groei. The sky is the limit, en daar hangt onze welvaart voor een groot gedeelte vanaf. De schaduwkant daarmee is dat producten in steeds groter wordende hoeveelheden moeten worden geproduceerd. Kwantiteit over kwaliteit. Producten worden eigenlijk een probleem; geen oplossing. En dit vertaalt zich inmiddels door naar de zonnepanelen-markt.

Want een zonnepaneel, dat koop je niet ‘even’, en plaatsen evenmin. Hoe meer ervaring wij als bedrijf op doen, hoe meer installaties wij mogen verrichten; hoe meer we leren over de opbrengst, over CO2 reductie, hoe meer we leren over wat het nou onderaan de streep écht oplevert.

Maar wat dit vooral oplevert, zijn meer vragen. Want hoeveel levert het nou écht op? Hoeveel zonnepanelen worden er eigenlijk gerecyclet? Hoe kan de opbrengst van een zonnepaneel verbeterd worden?

Als je alleen maar gefocust bent op het ‘ieder jaar een nieuw paneel’; waarom zou je dan investeren in een goed paneel. Een paneel wat wellicht jaren langer mee zal gaan, dan je initiele verwachting is. En dat is het juist! We zijn het niet meer gewend, we hebben geen verwachtingen meer. Door één goedkope aanschaf, heb je geen idee wat nou eigenlijk kwaliteit is. En wat er eigenlijk mee gemoeid is, met een zonnepaneel.

We zijn vanaf het begin af aan, 8 jaar geleden alweer, op zoek gegaan naar duurzame zonnepanelen. Zonnepanelen waarmee je niet alleen investeert in zonne-energie, maar ook investeert in de carbon footprint. De footprint die ervoor zorgen dat we de grondstoffen die zó hard nodig zijn, niet uitputten.

Waar komen de componenten vandaan die zo hard nodig zijn, welke energie wordt er gebruikt om de panelen te fabriceren. Maar, ook een belangrijke; hoe zijn de arbeidsomstandigheden. Want aan het eind van het ritje is een goed zonnepaneel nog steeds mensenwerk. Is een fabrikant begaan met zijn medewerkers, maar ook met die carbon footprint.

Dat is waar wij voor staan. Een goed, én eerlijk zonnepaneel kunnen leveren. Zonder roofbouw te plegen op onze grondstoffen. De grondstoffen die zo hard nodig zijn om het met zijn allen te kunnen blijven rooien. Want we moeten nog een tijdje mee hè, met z’n allen. En dat doen we ook alleen met z’n allen.

Comments are closed.