Helaas geen MVO-trofee voor Zonnepanelen Vlaardingen
8 oktober 2018

Veel defecten in Chinese zonnepanelen

Het Chinese General Administration of Quality Supervision, Inspection & Quarantine heeft ontdekt dat 23 procent van de zonnepanelen die door Chinese bedrijven gemaakt worden, defect is.

Dit meldt Bloomberg. Zonder specifieke daders aan te wijzen heeft de instantie vastgesteld dat solar glas een van de belangrijkste oorzaken van de defecten is. Zo zou veertig procent van het glas uit de oostelijke provincie Jiangsu gebreken vertonen. De problemen bij de panelen doen zich pas na enkele jaren voor. In het laatste kwartaal van 2014 zijn door de Chinese instantie bij maar liefst dertig zonnepaneelfabrikanten defecten aangetroffen. China wil van zijn slechte kwaliteit imago af maar wordt door de eigen industrie hier erg in tegengewerkt. Ook het nakomen van garanties wordt slecht nageleefd.Het Chinese General Administration of Quality Supervision, Inspection & Quarantine heeft ontdekt dat 23 procent van de zonnepanelen die door Chinese bedrijven gemaakt worden, defect is.

Nader onderzoek door de redactie van Duurzaamnieuws wijst voorlopig uit dat het alleen om panelen lijkt te gaan die in China worden toegepast. Aan de andere kant zou het om de helft van de leveranciers gaan, dus voorzichtigheid blijft geboden.
Door fouten in de samenstelling van het glas en de folie degraderen de panelen sneller, waardoor de opbrengst sneller afneemt dan bedoeld. Dat brengt het financiële rendement in gevaar.

(bron artikel: Duurzaamnieuws)

Bob’s reactie

Niet alle Chinese zonnepanelen zijn slecht, dat moet ten eerste vermeld worden. Een duurzame investering doe je in een product dat geschikt is om te duren. Dat is immers de definitie van duurzaamheid. Je doet geen investering om kortstondig terug te verdienen, maar om een langdurig rendement te creëren. Het doel van een duurzame investering is het verminderen van de ‘carbon footprint’. Als je een paneel koopt dat al defect is of snel stuk gaat, vergroot je zelfs jouw ‘carbon footprint’. Als je een zonnestroominstallatie koopt, let dan bij de producten op de levensduur. Bij zonnepanelen is ook de opbrengst van groot belang gedurende deze levensduur.

Comments are closed.