Brandgevaar?! Niet bij ons…
21 november 2018
Low Carbon en de Sonnenstromfabrik
6 februari 2019

Brandpreventie door micro-omvormers


In ons vorige bericht heeft u kunnen lezen dat wij durven te stellen dat onze installaties niet brandgevaarlijk zijn. In dit bericht gaan we verder in op de bijdrage van micro-omvormers aan de brandpreventie.

De voornaamste brandgevaren voor zonnepaneelsystemen zijn in de meeste gevallen gekoppeld aan het gebruik van elektrische componenten die werken onder een relatief hoog DC-spanningsbereik, gelijkspanning. Een defecte installatie van componenten zoals deze, kan brand veroorzaken en vertegenwoordigt een groot gevaar voor iedereen die hiermee te maken heeft.

Voornaamste brandgevaren in zonnepaneelinstallaties


-> Hotspot-module: aanhoudende beschaduwing van bepaalde secties van een fotovoltaïsch veld kan een zogenaamde ‘hotspot’ veroorzaken in de panelen hetgeen leidt tot aanzienlijke plaatselijke verwarming. Dit verschijnsel wordt gewoonlijk gereduceerd door het plaatsen van bypass-diodes en het gebruik van zorgvuldig geteste en gecertificeerde zonnepanelen.

-> Vlambogen: in serie, parallel of geaard zijn vlambogen de voornaamste oorzaak van brand in zonnepaneelinstallaties. Deze kunnen ontstaan door bevestigingsproblemen, een voortijdige veroudering van de elektrische isolatiematerialen, slechte installatie of de DC-verbinding (knelling, terminals, connectoren, enz.) of door een rechtstreekse DC-kortsluiting (problemen met knaagdieren, condensatie in een verdeeldoos, enz.).

Hoe hoger het DC-spanningsbereik, hoe groter de kans dat er een vlamboog ontstaat en hoe moeilijker het zal zijn om deze te reduceren.

De oplossing van Enphase


Met de oplossing van Enphase zijn alle brandpreventiemaatregelen ondergebracht in de micro-omvormers.
– Het DC-gedeelte werkt op een spanningsbereik van minder dan 60 VDC, Een speciale omvormer-ruimte is niet nodig. In afwezigheid van een elektrisch netwerk schakelen de micro-omvormers automatisch uit.
– Aangezien de verbindingskabels van de micro-omvormers ’volledig AC’ zijn, kunnen deze vrijelijk worden gerouteerd binnen het gebouw en veroorzaken niet meer belemmeringen dan, bijvoorbeeld, een stroomcircuit voor buitenverlichting.

String-technologie (met of zonder optimisers)

Vmp = 300 … 900 VDC Vac = 230/400 V

Enphase-technologie

Vmp = 48 VDC max. Vac = 230/400 V

Comments are closed.