Het is de grootste angst van woningbezitters: brand. De afgelopen weken kon u in de krant lezen dat steeds meer branden veroorzaakt worden door zonnepanelen. Wij krijgen veel vragen over de veiligheid van onze installaties. Maar waar ontstaat de brand nu écht door? En waarom durven wij te stellen dat onze installaties geen brandgevaar veroorzaken?
– Defecte cellen in de panelen raken oververhit;
– Kabels en stekkers zijn verkeerd of slecht op elkaar aangesloten. Gevolg vlamboog;
– De omvormer raakt oververhit;
– Hitte die achter het zonnepaneel gaat kan zorgen voor ontbranding.
Wat u ziet op de afbeelding zijn zonnepanelen die zijn ingesloten in een waterdicht frame. Dit frame is van plastic. De achterzijde van het zonnepaneel is van plastic. De temperatuur gaat omhoog doormatige ventilatie, er is gebruik gemaakt van een centrale omvormer dus alle panelen worden ‘lekker makkelijk in serie geschakeld’, hoge spanning, hoge stromen, in één woord: brandgevaar.
Brand met zonnepanelen wordt vooral veroorzaakt door de slechte kwaliteit van zonnepanelen en ondeugdelijke installatie, zo blijkt uit verschillende onderzoeken. Defecte cellen, verkeerd aangesloten kabels en stekkers, oververhitte omvormers en panelen met plastic folie, die aan de achterzijde vlam kunnen vatten door oververhitting, zijn vaak de boosdoeners. Glas-glas zonnepanelen en juiste installatie kunnen die problemen voorkomen.
Glas-glas zonnepanelen zijn gemaakt van glas – ook aan de achterzijde – en kunnen daarom geen vlam vatten. Dat maakt deze panelen veiliger dan zonnepanelen met plastic folie, die aan de achterzijde gevoeliger zijn voor ontbranding. Verkeerde installatie kan voor een vlamboog zorgen. Ook goedkope connectoren en omvormers en microcracks, cellen met scheurtjes erin, kunnen oververhitting veroorzaken. Bij glas-glas zonnepanelen is de kans op microcracks nihil.
Bronnen: SolarWatt, Duurzaam-Actueel