Hoe lang kunnen we nog salderen?
21 november 2018
Brandpreventie door micro-omvormers
21 november 2018

Brandgevaar?! Niet bij ons…Foto: 112NH

Het is de grootste angst van woningbezitters: brand. De afgelopen weken kon u in de krant lezen dat steeds meer branden veroorzaakt worden door zonnepanelen. Wij krijgen veel vragen over de veiligheid van onze installaties. Maar waar ontstaat de brand nu écht door? En waarom durven wij te stellen dat onze installaties geen brandgevaar veroorzaken?

Oorzaken van brand door zonnepanelen


De oorzaak van een brand door een installatie kan verschillende oorzaken hebben waaronder :

– Defecte cellen in de panelen raken oververhit;
– Kabels en stekkers zijn verkeerd of slecht op elkaar aangesloten. Gevolg vlamboog;
– De omvormer raakt oververhit;
– Hitte die achter het zonnepaneel gaat kan zorgen voor ontbranding.

Waardoor ontstaat brand?


U maakt, als het goed is, een bewuste keuze voor een bepaald merk zonnepaneel en voor een bepaalde installateur. Er is echter nog weinig controle mogelijk in deze markt. Soms wordt 25 jaar opbrengstgarantie beloofd, terwijl dit in de praktijk slechts 2 jaar productgarantie is. .” Daarnaast brengen budget zonnepanelen veel risico’s met zich mee. Onderzoek wijst uit dat brand veelal ontstaat door een ondeugdelijke installatie en/of slechte kwaliteit van de elektrische componenten. Slechte connectoren of losse contacten kunnen een vlamboog veroorzaken en zo de kunststof achterzijde van de panelen doen ontbranden. Daarbij komt dat keurmerken vaak door de fabrikant zelf worden aangebracht, WC-Eend adviseert WC-Eend.

Wat u ziet op de afbeelding zijn zonnepanelen die zijn ingesloten in een waterdicht frame. Dit frame is van plastic. De achterzijde van het zonnepaneel is van plastic. De temperatuur gaat omhoog doormatige ventilatie, er is gebruik gemaakt van een centrale omvormer dus alle panelen worden ‘lekker makkelijk in serie geschakeld’, hoge spanning, hoge stromen, in één woord: brandgevaar.

Hoe kunt u ervoor zorgen dat u geen brand krijgt door uw zonnepanelen?


Het antwoord is simpel: kies niet voor de laagste prijs, maar kies voor de beste oplossing. Veiligheid begint met een goede en deugdelijke installatie.

Brand met zonnepanelen wordt vooral veroorzaakt door de slechte kwaliteit van zonnepanelen en ondeugdelijke installatie, zo blijkt uit verschillende onderzoeken. Defecte cellen, verkeerd aangesloten kabels en stekkers, oververhitte omvormers en panelen met plastic folie, die aan de achterzijde vlam kunnen vatten door oververhitting, zijn vaak de boosdoeners. Glas-glas zonnepanelen en juiste installatie kunnen die problemen voorkomen.

Glas-glas zonnepanelen zijn gemaakt van glas – ook aan de achterzijde – en kunnen daarom geen vlam vatten. Dat maakt deze panelen veiliger dan zonnepanelen met plastic folie, die aan de achterzijde gevoeliger zijn voor ontbranding. Verkeerde installatie kan voor een vlamboog zorgen. Ook goedkope connectoren en omvormers en microcracks, cellen met scheurtjes erin, kunnen oververhitting veroorzaken. Bij glas-glas zonnepanelen is de kans op microcracks nihil.

Kortom: kies voor een erkende installateur, kies voor glas-glas panelen, kies voor micro-omvormers. Wanneer wordt gekozen voor een installateur met expertise en ervaring die de juiste kwaliteit producten installeert is zonne- energie volledig veilig.

Bronnen: SolarWatt, Duurzaam-Actueel

Comments are closed.