Low Carbon en de Sonnenstromfabrik
6 februari 2019
ZPVL in het nieuws! AD.nl – zonnepalen: ‘De kers op de taart’
11 november 2019

Bezoek aan de Sonnenstromfabrik

Vorige week zijn Bob en Nina op bezoek geweest bij de Sonnenstromfabrik in Wismar, Duitsland. Als u ons al wat langer kent, weet u dat wij in de beginjaren de panelen gebruikten van CentroSolar. De fabriek van CentroSolar is overgenomen door Sonnenstromfabrik, dus we konden geen ‘nee’ zeggen tegen deze bijzondere uitnodiging.

Bij binnenkomst in de fabriek werden we direct uitgenodigd om het product uit te testen. En daar kan ik natuurlijk geen nee tegen zeggen…

Na een interessante presentatie zijn we via het magazijn naar de productiehal geleid, het meest interessante onderdeel van de ‘fabriek’.
De zonnecellen (die kant en klaar opgeslagen liggen) gaan eerst door de ‘stringer’ machine. Deze machine voorziet de cellen van een geleidend draadje, waarna ze netjes op een rijtje gelegd worden. De rijtjes met cellen worden naast elkaar gelegd (10×6 cellen voor een regulier paneel, maar hier zijn aanpassingen naar wens al mogelijk!).

De geleidende draden worden verbonden en er wordt gecontroleerd of alle cellen goed liggen. Daarna wordt met uiterste zorgvuldigheid een glasplaat onder en op de cellen gelegd, met daartussen een soort folie die later zal smelten om de cellen te fixeren.

Vervolgens wordt het geheel in een groot apparaat geplaatst, de lamineermachine. De folie smelt en de cellen zitten nu veilig en vast tussen de glazen platen voor de komende 40 jaar. Nu begint het arbeidsintensieve werk. De randen worden afgewerkt, er wordt een junction box aangesloten en de profielen worden geplaatst. Dit alles gebeurt met uiterste precisie; bij elke stap wordt het paneel gecontroleerd.

Als alle onderdelen gemonteerd zijn ondergaan alle panelen een ‘flashtest’ waarbij de werking van elke zonnecel gecontroleerd wordt. Nu is het paneel klaar om opgeslagen of verstuurd te worden.

De Sonnenstromfabrik denkt heel bewust na over ontwikkeling (er is zelf een eigen lab!) en carbon-footprint, lees hier meer daarover .

Binnenkort gaan we op uitnodiging ook op bezoek bij de fabriek van SolarWatt in Dresden. We zijn erg benieuwd naar de overeenkomsten tussen deze producenten. We houden u op de hoogte!

Comments are closed.