Bezoek aan de Sonnenstromfabrik
6 februari 2019
Informatieavonden januari 2020
13 januari 2020

 

Jan Joanknecht met zijn kleinzoon – ‘voor hem doe ik dit’ – en installateur Bob Meulendijk. © DIJKSTRA, ROEL

Dit monument staat tien jaar na verwoestende brand weer overeind mét zonnepalen: ‘De kers op de taart’

Een verwoestende brand legde het Vlaardingse pakhuis van Jan Joanknecht in de as. Bijna tien jaar later staat het monument weer overeind, inclusief zonnepanelen.

Eric Oosterom 06-11-19, 17:24

De vlammen van januari 2010 waren destructief: het pakhuis aan de zuidzijde van de Koningin Wilhelminahaven moest volledig herbouwd worden. Een proces van jaren.

Maar nu is het klaar, vertelt Vlaardinger Joanknecht (64). En graag begint hij over de ‘kers op de taart’: de 84 zonnepanelen die hij op het dak van het monument heeft laten plaatsen. ,,Een hele uitdaging.”

Dat komt door de monumentale status van het pand, gelegen aan het einde van de zuidkant. ,,De gemeente Vlaardingen heeft mijn vergunningaanvraag twee keer afgewezen, omdat het pand een monument is en daar geen panelen op zouden mogen. Maar dat is onzin.”

 

Tekst gaat verder onder de foto.

De schade na de brand in 2010 was groot.

Hij wijst de gemeente op Hermitage Amsterdam, het monumentale museum waar eveneens panelen op zijn aangebracht. ,,Ook maakte ik duidelijk dat ik de panelen op de achterzijde van mijn pand wilde hebben. Je kan ze alleen vanaf de rivier zien.”

Indruk

De ondernemer is vastbesloten zijn plan door te zetten, geschokt als hij is na het zien van een documentaire over een poolreizigster. ,,Ik was diep onder de indruk, mijn ogen gingen open. Ik denk dat het van groot belang is dat juist mijn generatie, die medeverantwoordelijk is voor de klimaatproblematiek, zorgt dat de volgende generatie niet alle shit heeft. Ik maak me daar echt grote zorgen om.”

Ik was diep onder de indruk, mijn ogen gingen open

Dat de gemeente Vlaardingen ondertussen ‘goede sier’ met klimaatambities maakt, geeft hem extra motivatie. ,,Van alle gemeenten is Vlaardingen ongeveer de hekkensluiter op het gebied van duurzame energie. Als je het slechtste jongetje van de klas bent, zou je toch moeten kijken naar wat de mogelijkheden zijn in plaats van wat níet kan?”

Vuurbestendig

Zo haalt hij dit jaar zijn gelijk. De 84 panelen liggen vervolgens binnen een paar maanden. Ze zijn vuurbestendig. ,,Dat wilde ik, gezien de brand van tien jaar geleden, per se zo hebben.”

Tezamen wekken ze energie op voor ongeveer twaalf huishoudens. Doordeweeks gaat al deze stroom op aan de bedrijven in het verzamelpand, de elektriciteit die in de weekenden wordt opgeslagen, levert Joanknecht aan het net. ,,Het was doordouwen, maar voor een goed doel: ik wil een voorbeeldfunctie krijgen in de stad; laten zien aan gemeente en ondernemers wat er allemaal mogelijk is.”

Alle Rechten voorbehouden DPG Media B.V. – origineel artikel hier

Comments are closed.